Ręką na płycie indukcyjnej

Płyty indukcyjne stały się standardowym wyposażeniem kuchni, wypierając tradycyjne rozwiązania gazowe. Wszystko za sprawą efektywności i bezpieczeństwa, jakie gwarantuje indukcja. Z tego tekstu dowiesz się, jak dokładnie działa blat i na jakie funkcje zwrócić uwagę przy zakupie tego typu sprzętu.

Czym właściwie jest płyta indukcyjna i jak działa?

Płyta indukcyjna jest urządzeniem, które nagrzewa się tylko punktowo. Za taką metodę odpowiedzialne jest zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Po umieszczeniu na płycie metalowego naczynia, między nim a urządzeniem wytwarza się bardzo silne pole magnetyczne, w wyniku czego powstają prądy wirowe, które prowadzą do nagrzania. Wytworzona energia elektryczna jest wykorzystywana w 100%, co gwarantuje dużą efektywność i krótki czas gotowania. Gdy naczynie zostaje zdjęte, blat przestaje się „nagrzewać”. 

  • SAMSUNG NZ 64 H37070K 1 299,00 zł

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Jedną z największych zalet blatów indukcyjnych jest bezpieczeństwo, jakie gwarantują. Dzięki technologii indukcji elektromagnetycznej nie ma żadnego ryzyka, że Twoje dziecko lub kot poparzą się, dotykając urządzenia, które przed chwilą było uruchomione. Wielu producentów wyposaża również swoje płyty w specjalne blokady, uniemożliwiające przypadkowe włączenie blatu np. podczas czyszczenia.

pusta patelnia

5 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę przy zakupie płyty grzewczej 

1. Ilość pól

Zasada jest prosta – im mniej pól grzewczych, tym tańszy blat. Najczęściej jednak można spotkać urządzenia wyposażone w cztery pola. Większe płyty indukcyjne oferują komfort gotowania „wielogarnkowego dania” jednocześnie. Nie trzeba czekać, aż jeden składnik się ugotuje, by postawić na płytę następny.

2. Kształt

Najpopularniejsze są płyty kwadratowe i prostokątne. Nie trudno też znaleźć urządzenia o nieco bardziej fantazyjnych kształtach. Przed zakupem przemyśl, czego konkretnie potrzebujesz i który kształt zapewni Ci największy komfort gotowania.

3. Panel sterowania

Jeżeli chodzi o ten element, to wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy producenci stosują w swoich płytach tradycyjne gałki i pokrętła, a inni wybierają dotykowe slidery. Coraz częściej można też spotkać się kolorowymi wyświetlaczami LCD.

4. Poprawne podłączenie

Płyta indukcyjna do poprawnego działania potrzebuje specyficznego podłączenia. Pomimo tego, że urządzenie wymaga 230 V, pobór mocy jest większy niż to, co może zagwarantować jedna faza. Ważne jest więc, by Twoja płyta była podłączona na zasadzie: lewa strona, do jednej fazy, prawa strona do drugiej. W przypadku, gdy wybrałeś model z piekarnikiem, zadbaj o to, by on też miał oddzielne źródło zasilania.

5. Funkcjonalność

Kupując płytę indukcyjną, koniecznie zwróć uwagę na dodatkowe funkcje, które konkretne urządzenie ma do zaoferowania. Najpopularniejsze to:

♦ rozpoznawanie wielkości garnka,

♦ Booster, czyli przyśpieszone gotowanie,

♦ timer,

♦ blokada włączenia,

♦ pola Bridge, czyli możliwość łączenia pól grzewczych,

♦ utrzymywanie ciepła potrawy,

♦ płynna regulacja temperatury. 

Poznaj kilka zasad korzystania z płyty indukcyjnej

♦ Urządzenie nie jest dla Ciebie, jeżeli masz rozrusznik serca lub aparat słuchowy. Pole magnetyczne może zakłócić ich działanie.

♦ Garnki, które kładziesz na płycie, powinny być suche. Unikniesz w ten sposób błędnego działania.

♦ Płyta indukcyjna współpracuje TYLKO z naczyniami wykonanymi ze stali ferromagnetycznej z płaskim dnem.

♦ Nie kładź karty płatniczej przy płycie, bo możesz ją rozmagnesować.

♦ Korzystaj z przykrywek do garnków. Dzięki temu zaoszczędzisz energię. 

Dodane: 2017-11-24