Jak układać produkty w lodówce? Najważniejsze zasady
Często podczas zakupów myślisz o tym, aby zapas żywności starczył Ci na dłużej? Zazwyczaj opłaca się kupić więcej, korzystając z promocji, jakimi kuszą nas sprzedawcy. Czasami jednak możemy się przeliczyć i nie być w stanie zużyć wszystkiego w krótkim czasie. Jak więc ustrzec się przed marnowaniem jedzenia? Jedną z odpowiedzi jest ich prawidłowe przechowywanie. Jak układać produkty w lodówce? Dowiesz się tego z naszego poradnika.
Jak układać jedzenie w lodówce i czy ma to znaczenie?
Sposób, w jaki przechowujemy żywność, ma wpływ na jej trwałość. Po przyniesieniu produktów ze sklepu nie wystarczy włożyć ich do lodówki. Kolejność i poziomy pięter mają znaczenie ze względu na różnice temperatur i wilgotności w poszczególnych strefach. Jak układać produkty w lodówce? To proste! Na górze ustaw te, które mają długi termin. Na środku to, co ma krótki termin ważności , a na dole artykuły spożywcze takie jak warzywa, owoce, mięso i wędliny. Diabeł tkwi jednak w szczegółach.
Kilka dobrych rad, jak układać rzeczy w lodówce
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak prawidłowo układać produkty w lodówce, by nie marnować jedzenia. Wprowadź w swoim domu choćby parę z nich, a zauważysz różnicę w trwałości niektórych produktów. Oto one.
Kupuj produkty z dłuższym terminem przydatności
Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na termin przydatności. Jeśli kupujesz coś na zapas, wybieraj produkty z dłuższym terminem na opakowaniu.
Mięso i ryby trzymaj oddzielnie
Produkty surowe trzymaj oddzielnie od tych gotowych do spożycia. Mięso – nawet szczelnie zapakowane – nie powinno znajdować się przy wędlinach czy owocach.
Trzymaj jedzenie w pudełkach lub zawinięte w folię
Aby jedzenie nie wysychało, trzymaj je dobrze zamknięte. Sery i wędliny możesz przykładowo trzymać w szklanych pudełkach lub owinięte folią.
Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych potraw
Jeśli musisz umieścić tam np. zupę lub pieczeń, odczekaj, aż całkiem wystygnie i zakryj ją szczelnie pokrywką lub folią.
Zachowaj czystość w środku chłodziarki
Nawet najbardziej nowoczesny model lodówki od czasu do czasu wymaga umycia. Wykorzystaj do tego środek dedykowany do lodówek, np. jałowcowy płyn czyszczący do lodówek i mikrofalówek marki Frosch.
Już wiesz, jak układać rzeczy w lodówce, by zachowały świeżość przez dłuższy czas. Tych kilka podstawowych zasad powinien znać każdy. Czytaj dalej, by dowiedzieć się o tym, jak układać produkty w lodówce na różnych poziomach i jaki wpływ na nie mają strefy temperatur.
Porządek w lodówce, czyli jak układać produkty w prawidłowy sposób
Wszystko, co do tej pory napisaliśmy, w teorii wydaje się bardzo proste. Jednak jak układać jedzenie w lodówce, by domownicy sięgali w pierwszej kolejności po produkty z krótszym terminem? Jest na to jeden szybki trik. Wystarczy na poziomie ich wzroku umieszczać to, co powinni zjeść jako pierwsze. Proste.
Górna półka
Na najwyższy poziom sięgamy najrzadziej. Tam powinny znaleźć się zapasy i produkty z długim terminem ważności. Są to dżemy i przetwory w słoikach, mleko, kefiry i jogurty.
Środkowe półki
W przedniej części powinny znajdować się otwarte opakowania oraz ugotowane już posiłki. Domownicy, mając je w zasięgu wzroku, będą po nie sięgać w pierwszej kolejności. Głębiej układaj produkty o krótkich terminach, które powinny zostać zjedzone w następnej kolejności.
Dolne półki i szuflady
Temperatura jest tutaj niższa niż w pozostałych strefach. Nowoczesne modele lodówek w tej części mają szuflady przeznaczone do przechowywania surowego mięsa i ryb (np. szuflada 0°C). Nad nią często zaś umieszczana jest druga szuflada z możliwością regulacji wilgotności, idealna do przechowywania warzyw i owoców.
Balkoniki na drzwiach
To idealne miejsce na butelki z wodą i sokami, otwarte słoiki z przetworami i keczupem. Na górnych balkonikach umieść również jajka.
Jak układać produkty w lodówce No Frost?
Już wiesz, jak układać żywność. W lodówkach No Frost panują jednak nieco odmienne warunki niż w tych tradycyjnych. No Frost to technologia, która zapobiega powstawaniu wilgoci w lodówce, a co za tym idzie, minimalizuje ryzyko odkładania się lodu i szronu wewnątrz. Ze względu na stałą cyrkulację powietrza warto szczelnie zamykać wszystkie pojemniki, by żywność nie wysychała. Niska wilgotność powietrza wewnątrz lodówki to nie tylko brak szronu, ale również środowisko, które nie sprzyja rozwojowi bakterii. Tak przechowywana żywność może być dzięki temu przechowywana dłużej.
Układanie żywności w lodówce – przydatne akcesoria
Przechowywanie żywności w pojemnikach to nie tylko przedłużanie jej świeżości, ale również łatwość w utrzymaniu porządku wewnątrz urządzenia. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest także to, że dużo łatwiej wtedy umyć lodówkę, gdy zajdzie taka potrzeba. Do przechowywania produktów doskonale sprawdzi się np. zestaw pojemników Fresh&Save marki Zwilling, wykonanych z bezpiecznego tworzywa bez szkodliwego bisfenolu A.
Jeśli jednak wolisz rozwiązania trwalsze niż tworzywo, sprawdź zestaw pojemników szklanych CAN z serii LT 6011 marki Lamart. Zróżnicowana pojemność pozwala na dopasowanie wielkości pojemnika do rodzaju przechowywanej potrawy.
Układanie żywności w lodówce – praktyczne rozwiązania w lodówkach
Lodówka Bosch KGF49SM30 No Frost srebrna
Już na etapie wybierania lodówki możesz nieco ułatwić sobie zadanie, korzystając z praktycznych rozwiązań, jakie oferują producenci. Na przykład lodówka Bosch KGF49SM30 No Frost została wyposażona w 3 szklane półki, wiszący uchwyt na butelki, jedną szufladę z regulacją wilgotności oraz drugą, w której panuje temperatura 0°C. Takie rozwiązanie gwarantuje, że łatwiej będzie Ci zaplanować ustawienie rzeczy w lodówce.
Lodówka Gorenje ONRK193BK No Frost czarna
Innym modelem, na który warto zwrócić uwagę ze względu na praktyczny układ półek i udogodnienia pomagające przedłużyć trwałość żywności, jest lodówka Gorenje ONRK193BK No Frost. Z powodu jej niepowtarzalnego designu nie sposób przejść obok niej obojętnie. Wnętrze również nie pozostawia wątpliwości, że to produkt wyjątkowy.
System IonAir z systemem MultiFlow 360 tworzy w komorze mikroklimat, który sprzyja zachowaniu świeżości. Dodatkowo cyrkulacja powietrza pozwala na utrzymanie stałej temperatury. Ciekawą funkcją jest również AdaptTech, analizująca częstotliwość i pory otwierania lodówki. W godzinach, w których chłodziarka jest otwierana najczęściej, system obniża temperaturę we wnętrzu. Wszystko po to, by minimalizować skoki temperatur. Inteligentne rozwiązanie!
Już wiesz, jak układać jedzenie w lodówce!
Przechowywanie żywności do lodówki to z pozoru prosta czynność, jednak jak się okazuje, można to robić lepiej. Już wprowadzenie drobnych nawyków, takich jak prawidłowe układanie produktów w lodówce, to pozytywna zmiana. Jeśli stoisz przed wyborem nowej lodówki, wykorzystaj nasze wskazówki i koniecznie sprawdź produkty z oferty NEO24.PL. W sklepie znajdziesz nie tylko budżetowe modele, ale i chłodziarki premium, dla osób szukających szczególnie zaawansowanych rozwiązań.
Zaktualizowane: