Lody, najbardziej oczywisty letni deser, znane były już w starożytności. Początkowo lód skrapiano winem lub dodawano do niego miodu i przechowywano w głębokich, chłodnych piwnicach. Aleksander Wielki dawał je w nagrodę swoim najlepszym żołnierzom. Dzisiaj mrożone przysmaki są powszechnie dostępne, a do ich przechowywania niepotrzebna jest już piwnica. Jak zrobić zdrowe lody w domu? Podpowiadamy, jakie tricki wykorzystać do zrobienia idealnych lodów oraz zdradzamy nasze ulubione przepisy.

jak zrobić domowe lody

Dlaczego lody domowe są lepsze od gotowców?

Można się zastanowić, po co właściwie robić lody własnoręcznie, skoro nawet w najmniejszym sklepie można znaleźć wypełnioną po brzegi zamrażarkę. Wystarczy jednak rzut oka na skład gotowych łakoci, by zniechęcić się do ich próbowania. Co znajdziemy w lodach ze sklepu? Sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku, które odpowiadają za najpopularniejsze smaki lodów. Jakby tego było mało, w lodach masowej produkcji znajdziemy ogromne ilości cukru oraz niepotrzebnych nam tłuszczów. Dlatego warto wykorzystać dostęp do świeżych, sezonowych owoców, żeby przygotować na najbliższe miesiące zapas mrożonych pyszności pozbawionych niezdrowych substancji. Jeśli Twoje dzieci niechętnie jedzą warzywa, w domowych lodach możesz również przemycić buraka lub liście szpinaku.

Zdrowe lody do zrobienia w domu

Lody domowe możemy przygotować w dwóch wersjach: sorbetowej i kremowej. To, który rodzaj lodów wybierzemy, zależy przede wszystkim od dostępnych składników. Duże znaczenie ma również wyposażenie naszej kuchni. Blender czy wyciskarka do soków ułatwią Ci rozdrabnianie składników i mieszanie ulubionych smaków.

Sorbety – potęga owoców

Mrożenie to jeden z korzystniejszych sposobów przechowywania żywności. Poddając owoce działaniu ujemnych temperatur, nie musisz się obawiać utraty cennych mikro- i makroelementów. Przygotowanie zapasu mrożonych smakołyków sprawia, że zapas lodów zawsze będziemy mieli pod ręką. Twoje dziecko codziennie domaga się ulubionych lodów na patyku? Przyrządzając domowe lody, masz całkowitą pewność, że skład słodkości nie zaszkodzi maluchowi.

Wyciskarki wolnoobrotowe w Neo24:

Kremowe jak z lodziarni

Alternatywą dla sorbetów owocowych są delikatne lody o kremowej konsystencji. Do przyrządzenia takich lodów tradycyjnie wykorzystuje się śmietankę. Jeśli jednak przygotowujesz zdrowe lody, zamiast niej możesz użyć gęstego jogurtu greckiego, mleczka kokosowego lub banana. Wystarczy połączyć je z ulubionym koktajlem lub innym dodatkiem smakowym, a następnie schować na kilka godzin do zamrażalnika.

Ręczny czy kielichowy? Podpowiadamy, jaki blender wybrać.

Jak zrobić zdrowe lody w domowych warunkach?

Własnoręczne przygotowywanie lodów jest proste. Jeśli chcemy, by były idealne, warto zastosować się do kilku sprawdzonych zasad.

Wybieraj dojrzałe owoce

Jeśli składnikiem przygotowywanych przez Ciebie deserów są owoce, pamiętaj, by wybierać tylko te dojrzałe. Zbyt młode będą trudniejsze to strawienia i mogą wywołać problemy żołądkowe. Przejrzałe owoce puszczą natomiast więcej soku, przez co gotowe lody będą zbyt kruche.

Blenduj i zamrażaj lub zamrażaj i blenduj

Do zrobienia domowych lodów możesz wykorzystać dwa sposoby przygotowywania do mrożenia.

Sposób pierwszy polega na rozdrobnieniu owoców za pomocą blendera. Następnie wystarczy przelać uzyskany koktajl do pojemniczka i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Dzięki tej metodzie uzyskasz lody zbliżone strukturą do sorbetów.

Druga metoda wymaga nieco więcej pracy. Owoce, których zamierzamy użyć do zrobienia lodów, należy najpierw obrać, pokroić i zamrozić. Blendowanie zamrożonych już składników sprawi, że masa będzie bardziej kremowa niż sorbetowa. Pamiętaj, że do rozdrobnienia zamrożonych owoców potrzebujesz mocniejszego sprzętu.

Polecane modele blenderów o mocy powyżej 800 W:

Magiczne owoce

Kremową konsystencję lodów możesz uzyskać również przez dodanie awokado lub banana. Mają one nieco maślaną strukturę, która świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu domowych lodów. Idealnie dojrzałe awokado rozpoznasz po miękkim, ale sprężystym miąższu - delikatnie naciśnięta skórka musi szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Odpowiedni banan powinien mieć na skórce brązowe plamki.

Mieszaj w trakcie mrożenia

Lody dostępne w lodziarniach nie tylko mają aksamitną konsystencję, ale są również na tyle elastyczne, że można je łatwo nałożyć. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu profesjonalnego sprzętu, który miesza masę lodową podczas zamrażania. Efekt ten jest możliwy do uzyskania również w domowych warunkach. W tym celu należy co jakiś czas wyjmować zamarzające lody i przemieszać je szpatułką. Możesz również uzupełnić zestaw AGD o urządzenie do robienia lodów, które Cię w tym wyręczy.

Zadbaj o wartościowe dodatki

Owoce są źródłem wielu witamin. Do zwiększenia wartości odżywczej mrożonych przysmaków wykorzystaj modne superfoods, czyli produkty żywnościowe o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Szczególnie polecamy takie produkty, jak:

chlorella, czyli sproszkowane algi, bogate w aminokwasy i kwas foliowy;

nasiona chia, które zawierają potężną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, regulują poziom cholesterolu i wspomagają walkę z nadciśnieniem;

siemię lniane, charakteryzujące się dużą zawartością błonnika.

Zdrowymi składnikami wpływającymi na smak domowych lodów są również orzechy, wiórki i mleczko kokosowe czy wzbogacone witaminami mleka roślinne.

Unikaj cukru!

Chociaż chlorella czy siemię lniane mają wytrawny, nieco gorzkawy posmak, używając ich, staraj się nie dodawać cukrów. Jeśli słodycz owoców nie wystarcza, zamień cukier na zdrowsze słodziki, takie jak ksylitol czy syrop daktylowy lub klonowy.

Pyszne, proste i zdrowe – nasze propozycje

Nie musisz mieć większych umiejętności kulinarnych, by zrobić zdrowe lody w domu. Wystarczy dobry blender, sezonowe owoce i odrobina wyobraźni. Dla ułatwienia podajemy kompozycje smakowe, które z powodzeniem możesz wykorzystać również jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych.

jak-zrobić-zdrowe-lody-w-domu

Lody bananowe w trzech krokach


1. Dojrzałe, słodkie banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny. Po tym czasie włóż lody do blendera kielichowego (możesz wykorzystać również blender ręczny o mocy minimum 800 W).
2. Dodaj odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego i zmiksuj. Początkowo masa będzie dość twarda, jednak w miarę rozdrabniania banany zmiękną do konsystencji delikatnego musu.
3. Gotowe lody przełóż do miseczek i podawaj bez ponownego mrożenia. Wierzch deseru możesz udekorować prażonymi orzechami, sosem owocowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Kremowe lody porzeczkowe


1. Zimą możesz wykorzystać gotowe mrożonki, jednak latem polecamy świeże owoce. Oczyść je z szypułek i zamroź, dzięki temu nie będzie potrzeby ponownego chłodzenia deseru.
2. Wsyp zamrożone owoce do pojemnika blendera, dodaj wymieszane mleczko kokosowe i syrop daktylowy lub ksylitol. Na puszkę mleczka potrzebujesz około 700 g owoców. Wybierz największe możliwe ustawienia ostrzy. Jeśli lubisz czuć w lodach cząstki owoców, blenduj je przez około minutę. Wolisz bardziej kremową konsystencję? W takim razie rozdrabnianie powinno trwać nieco dłużej.
3. Lodowy przysmak idealnie nadaje się do podania w wafelku.

Lody kawowo-kokosowe

Do ich przyrządzenia potrzebna będzie foremka.


1. Do blendera wlej mieszane mleczko kokosowe i posłodź zdrowszym zamiennikiem cukru. Dobrym rozwiązaniem będzie również cukier muscovado, który dodatkowo podkreśli smak kawy. Składniki zblenduj.
2. Wlej po 2-3 łyżeczki masy do foremek i schłodź w zamrażarce. Do pozostałej części dodaj gorącą kawę i 4 łyżki kakao. Zmiksuj wszystko, aż składników będą dokładne wymieszane.
3. Uzupełnij foremki, pamiętaj też o umieszczeniu w nich patyczków. Poczekaj, aż lody się całkowicie zamrożą – i gotowe.

 

Smacznego!

Dodane: 2019-07-10