Ups! JavaScript jest wyłączony
Aby korzystać ze sklepu NEO24
włącz JavaScript w swojej przeglądarce

Poradnik domowy: jaką patelnię wybrać?

Własnoręczne przygotowywanie posiłków może być ogromną frajdą dla Ciebie i Twojej rodziny. Co zrobić, żeby gotowanie stało się przyjemniejsze? Przede wszystkim zainwestuj w dobrej jakości wyposażenie. Nie musisz od razu sięgać po profesjonalne dodatki. Na rynku artykułów gospodarstwa domowego znajdziemy duży wybór patelni do użytku domowego, wykonanych z trwałych materiałów, dostosowanych do przygotowywania różnych posiłków. Jeśli nie wiesz, jaką patelnię wybrać, specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy poradnik zbierający najważniejsze informacje. Z naszego tekstu dowiesz się, jakiego rodzaju patelnie znajdziesz w sklepach, do czego można ich używać i jak konserwować, żeby cieszyć się ich jakością przez lata. Zapraszamy do lektury.

imgSrc

Smaż jak profesjonalista

Idealna patelnia dla każdego użytkownika będzie inna. Specjaliści wskazują jedną obiektywną cechę, którą powinna posiadać każda dobra patelniamożliwość smażenia w zgodzie z zasadami opracowanymi przez zawodowych kucharzy. Oznacza to, że proces smażenia powinien składać się z następujących etapów:

1. Rozgrzania patelni na stosunkowo dużym ogniu.

2. Zmniejszenia temperatury o połowę.

3. Rozgrzania tłuszczu.

4. Zmniejszenia temperatury o połowę raz jeszcze.

5. Umieszczenie produktów spożywczych na patelni.

6. Właściwe smażenie.

Specjaliści do spraw żywienia zwracają również uwagę na to, by do smażenia używać najmniejszej możliwej ilości tłuszczu, ponieważ w innym wypadku wchłonie go przygotowywany posiłek. Wpłynie to nie tylko na smak potrawy, ale też na jej zawartość kaloryczną. 

Patelnia ceramiczna czy żeliwna?

Wybierając patelnię, zwróć uwagę na kilka czynników. Najważniejszym jest materiał, z którego została wykonana. Obróbka termiczna potraw na patelni ceramicznej różni się od sposobu ich przyrządzania przy użyciu patelni żeliwnej. W ofercie producentów wyposażenia kuchennego znajdziesz też patelnie stalowe i tytanowe, dostosowane do umiejętności bardziej doświadczonych kucharzy.

Ceramika dla osób początkujących

Na pozór może się wydawać, że bardziej wymagające jest przygotowywanie posiłków na droższych patelniach, używanych przez doświadczonych kucharzy. Jednak nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, lepiej poradzą sobie, używając wysokiej jakości sprzętu, umożliwiającego smażenie zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. W takim wypadku sprawdzi się patelnia ceramiczna. Pozwoli ona przyrumienić mięso na piękny, złoty kolor. Jest też uniwersalna - bez problemu przyrządzimy na niej ryby czy warzywa. Smażenie na patelni ceramicznej wymaga niewielkiej ilości tłuszczu, dlatego przygotowywane dania będą zdrowsze. Jeśli zdecydujesz się na tego rodzaju patelnię, pamiętaj, by wybrać wersję ceramiczną, a nie aluminium powlekane ceramiką. Ta druga bardzo szybko się nagrzewa, a jej temperaturę trudno jest kontrolować, więc do smażenia będziesz potrzebować większej ilości tłuszczu.

… żeliwna dla bardziej doświadczonych

Osoby nieco bardziej obyte z różnymi sposobami obróbki jedzenia mogą sięgnąć po patelnie żeliwne. Tego rodzaju sprzęt nie należy do najtańszych, jeśli jednak będziemy prawidłowo ją konserwować, wytrzyma długie lata. Jak dbać o patelnię żeliwną? Przede wszystkim nie myj jej w zmywarce, ponieważ długotrwałe działanie wody pod ciśnieniem może uszkodzić jej powierzchnię. Po umyciu w ciepłej wodzie z detergentem zawsze wytrzyj ją do sucha, w innym razie zacznie rdzewieć.

Patelnie o wytrzymałej powierzchni

Do smażenia na patelniach o łatwej do uszkodzenia powierzchni wykorzystuj drewniane lub silikonowe mieszadła. Metalowych sztućców bez obaw możesz używać, smażąc na patelniach o powierzchni odpornej na zarysowania.

Tytan i stal

Naczynia do smażenia wykonane z wyjątkowo wytrzymałych materiałów świetnie przewodzą ciepło. Dzięki temu przygotowywanie na nich jedzenia wymaga niewielkiej ilości tłuszczu. Tytanowa powierzchnia pozwala nawet zastąpić go wodą. Wadą takich patelni może być fakt, że stosunkowo powoli się nagrzewają, dlatego przygotowywanie na nich posiłku zajmie więcej czasu, niż przy użyciu patelni ceramicznej czy teflonowej.

Co to jest wok i jak zgrillować rybę na patelni? Najciekawsze naczynia do smażenia

Produkty dostępne w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dzielą się nie tylko ze względu na materiał, z którego zostały wykonane, ale również ze uwagi na funkcję. Dopasowanie odpowiedniego naczynia do rodzaju przygotowywanej potrawy sprawi, że smażenie będzie szybsze i przyjemniejsze.

Wok

Jest to naczynie używane w tradycyjnej kuchni dalekowschodniej. Obróbka cieplna w woku jest bardzo szybka i przebiega w wysokiej temperaturze, dlatego przygotowywane w nim dania mają inną strukturę, niż te smażone na tradycyjnej patelni – mięso jest bardziej soczyste, a warzywa chrupiące. Wok przeznaczony jest do użytku na palniku gazowym.  

Zobacz woki w asortymencie Neo24.

Patelnia grillowa

Posiada charakterystyczną budowę: jej dno jest pokryte rowkami. Smażone na niej mięso czy warzywa nie przywierają nawet przy użyciu minimalnej ilości oleju. W przypadku tłustego mięsa dodatkowe natłuszczanie powierzchni nie jest konieczne. Jednym z najzdrowszych dań mięsnych jest grillowana ryba. Żeby ją przygotować, należy wybrać odpowiednio mięsistą tuszkę i osuszyć ją. Następnie rozgrzać patelnię i – jeśli ryba nie jest tłusta – posmarować ją olejem rzepakowym. Najpierw grillujemy rybę od strony skóry, na tyle długo, by się zarumieniła, ale nie spaliła. Stronę bez skóry trzymamy na patelni tylko przez chwilę, by ściąć białko i lekko przysmażyć mięso.

Patelnie grillowe w Neo24.

Patelnia do jajek

Zastanawiasz się czasem, jak to możliwe, że jajka sadzone serwowane w restauracjach oraz prezentowane na zdjęciach w mediach społecznościowych zachowują kształt okręgu? Jednym ze sposobów na przyrządzenie jajka w wybranym kształcie jest użycie patelni dedykowanej do smażenia jajek. Na jej dnie znajdują się zagłębienia, do których wlewamy świeże jajko i smażymy tak długo, aż uzyska odpowiednią konsystencję. W sprzedaży znaleźć można modele umożliwiające smażenie również w innych kształtach.

Patelnia do naleśników

Cienkie, okrągłe placki gotowe do wypełnienia ulubionym nadzieniem przygotujesz przy użyciu każdego rodzaju patelni, o ile tylko jej dno jest w dobrym stanie. Przewracanie naleśników na drugą stronę będzie jednak wygodniejsze, jeśli ciężka patelnię zastąpi się lekkim naczyniem o niskich brzegach.

Sprawdź, jakie patelnie do naleśników są dostępne w sklepie Neo24.

Kilka prostych tricków na zachowanie patelni w najlepszym stanie

Odpowiednia konserwacja artykułów gospodarstwa domowego sprawia, że ich bezawaryjną pracą będziemy cieszyć się dłużej. Zasada ta sprawdza się również w przypadku patelni. Oto najważniejsze reguły, których warto przestrzegać niezależnie od rodzaju naczynia.

Przygotowanie nowego sprzętu do eksploatacji

Nowa patelnia jest praktycznie od razu gotowa do użycia, ponieważ smażenie na niej jest możliwe po przemyciu jej wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Stalowe patelnie powinny jednak się wygrzać, żeby móc w pełni pokazać swoje możliwości. Dopiero po kilkukrotnym poddaniu jej działaniu wysokiej temperatury będziemy mieli pewność, że jedzenie nie będzie przywierać do dna. Trzeba pamiętać, że proces ten może zająć nawet trzy miesiące.

Jak prawidłowo myć patelnię?

Przede wszystkim nigdy nie myj patelni w zmywarce. Jest to szczególnie niekorzystne w przypadku modeli wyposażonych w dodatkową powłokę chroniącą przed przywieraniem. Woda pod ciśnieniem i wysoka temperatura mogą ją trwale uszkodzić. Patelnię myj przy użyciu ciepłej wody z płynem do naczyń, bez szorowania. Nie wlewaj na jej rozgrzaną powierzchnię zimnej wody! Nie wiesz jak umyć przypaloną patelnię? Zmieszaj wodę z octem w proporcji 1:1 i zagotuj miksturę na patelni. Płyn rozpuści brud, a potem z łatwością umyjesz naczynie.

Bezpieczne przechowywanie

W profesjonalnych kuchniach patelnie wiszą na specjalnych haczykach. Niestety, możliwości naszych mieszkań bywają ograniczone, dlatego w domowych warunkach raczej nie mamy na to miejsca. Dlatego najczęstszym rozwiązaniem jest przechowywanie patelni w szafach, gdzie naczynia ustawiamy jedno na drugim. Żeby uniknąć porysowania powierzchni, wkładaj między dwie patelnie kawałek materiału lub papierowy ręcznik.

Podsumowanie

imgSrc

Trudno wyobrazić sobie pełne wyposażenie kuchni i komfortowe przygotowywanie posiłków bez przynajmniej jednej patelni. Wybór produktu dobrej jakości oraz jego odpowiednia konserwacja to gwarancja, że posłuży przez lata.

 

Szanujemy Twoją prywatność!

Pragniemy poinformować, iż nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (lub inne podobne technologie) i zbierane przez nie dane w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony (cookie niezbędne) oraz podnoszenia Twojego komfortu podczas jej przeglądania (cookie funkcjonalne).

Jeżeli nam na to pozwolisz, możemy również wykorzystywać powyższe rozwiązania, aby doskonalić naszą usługę (cookie analityczne) oraz pomagać Ci w wyborze preferowanych produktów i treści w oparciu o Twoją aktywność na stronie oraz dane uzyskane od naszych Zaufanych Partnerów (cookie reklamowe). Pozwalają one również na wyświetlanie personalizowanych dla Ciebie reklam na innych stronach WWW.

Dane o Twojej aktywności mogą w pewnych okolicznościach być uznane za dane osobowe, w takich przypadkach Administratorem takich danych będzie Neonet S.A. oraz niektórzy Zaufani Partnerzy, z którymi masz odrębne relacje (np. aktywne konta social media, w których użytkownik zezwolił usługodawcy na takie działania). Zasadami korzystania i zgodami udzielonymi poszczególnym Partnerom możesz zarządzać niezależnie dla każdego z Nich (np. dla Google, ** Facebook ** lub ** RTB House. Wyrażając zgodę na działanie cookies reklamowych pozwalasz na przekazanie swoich danych osobowych naszych Zaufanych Partnerów. [DR1]

Zapewniamy Ci dobrowolny wybór: „Zaakceptuj wszystkie” cookies jeżeli zezwalasz nam na powyższe działania lub skorzystaj z opcji „Pokaż cele”, jeżeli chcesz dokonać zmian udzielanych uprawnień i wyrażonych zgód. Ustawienia zgód możesz zmienić w każdym czasie.

Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności, listach Zaufanych Partnerów, i Plików cookies.