Kawa to jeden z najpopularniejszych w Polsce ciepłych napojów. Nic w tym dziwnego – potrafi postawić na nogi o świcie, a odpowiednio zaparzona kusi oszałamiającym aromatem i bogactwem smaku. Po ulubioną kawę nie musisz udawać się do profesjonalnej kawiarni. Wśród dostępnych na sklepowych półkach urządzeń znajdziesz szeroki wybór ekspresów. Z naszego poradnika dowiesz się, jakie właściwości ma kawa parzona przez kilka minut. Podpowiadamy również, jaki ekspres przelewowy wybrać, by codziennie raczyć się kubkiem ulubionego naparu.

jaki ekspres przelewowy

Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Poznaj podstawowe różnice

Włoskie espresso przygotowywane w ekspresie ciśnieniowym to kawa o intensywnym, kwaskowym lub gorzkawym smaku. Z tego powodu wiele osób po jej wypiciu czuje potrzebę gwałtownego przepłukania kubeczków smakowych. Zupełnie inaczej smakują natomiast kawy zrobione za pomocą metod alternatywnych – napoje takie zachowują swoją wyrazistość, jednak smak jest znacznie łagodniejszy. Wpływa na niego wiele czynników. Należą do nich zarówno cechy samego ziarna – pochodzenie, stopień wypalenia czy grubość zmielenia – jak i czas oraz sposób przyrządzania naparu.

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym polega na poddaniu jej krótkiemu działaniu wody pod wysokim ciśnieniem. Uzyskany w ten sposób napar charakteryzuje się wysoką kondensacją smaku –właśnie z tego powodu dla niektórych osób espresso bywa zbyt intensywne. Zupełnie inaczej działa ekspres przelewowy. Parzenie w nim może trwać nawet do 5 minut, dzięki czemu ziarno ma dłuższy kontakt z gorącą wodą, a aromat i smak uwalniają się znacznie wolniej.

Zdradzamy jedną z tajemnic baristów: kofeina wydziela się właśnie pod wpływem działania wrzątku. Jeśli potrzebujesz energetycznego kopa, wybieraj kawę z ekspresu przelewowego.

Ekspres przelewowy – jak działa?

Zanim wyjaśnimy działanie samego urządzenia, szybko omówmy jego budowę. Ekspres przelewowy składa się z przynajmniej trzech elementów: dzbanka, dyszy, w której zachodzi parzenie oraz zbiornika z grzałką podgrzewającą wodę. Do przygotowania naparu nie potrzebujesz praktycznie żadnych umiejętności: wystarczy jedynie nasypać odmierzoną ilość kawy, upewnić się, że w zasobniku znajduje się woda i uruchomić urządzenie.

Jeśli wybierzesz wersję z przezroczystym dzbankiem, już po chwili zobaczysz pierwsze krople naparu. Nie musisz również niepokoić się o kawowe fusy – wszystkie zostaną oddzielone za pomocą filtra. Czas trwania całego procesu uzależniony jest od ilości kawy.   

Jaki ekspres przelewowy wybrać? Sprawdzamy parametry

Dopasowanie sprzętu do wyglądu kuchni może kusić – w końcu będzie on wyeksponowany na kuchennym blacie. Jednak tak, jak przy wyborze każdego innego urządzenia, również w tym przypadku kieruj się przede wszystkim jego parametrami i dostępnymi funkcjami. Należą do nich:

moc

Im wyższa, tym mniej czasu zajmie podgrzanie wody do odpowiedniej temperatury. Skróci to również oczekiwanie na gotową kawę.

pojemność

Ten parametr będzie miał szczególne znaczenie dla osób posiadających dużą rodzinę lub często przyjmujących gości. Dzbanek na 10-12 filiżanek kawy pozwala przyrządzić kilka litrów kawy na raz.

dysza

Chodzi tutaj o otwór, którym zaparzona kawa przedostaje się z filtra do dzbanka. Bariści zalecają, by zamiast dyszy z pojedynczym otworem wybierać urządzenie o kilku wylotach. W innym wypadku musisz liczyć się z piciem kawy przepalonej, wyjątkowo gorzkiej i niesmacznej.

ekspres ciśnieniowy czy przelewowy

płyta grzewcza

Zastanawiając się, jaki ekspres przelewowy wybrać, zwróć uwagę na możliwości płyty, na której ustawia się dzbanek. Jeśli została ona wyposażona w panel grzewczy, kawa będzie ciepła przez dłuższy czas po zaparzeniu.

termos

Alternatywą do płyty grzewczej może być termos, którego użyjesz zamiast tradycyjnego, szklanego dzbanka. Pozwala on też wyłączyć ekspres po zakończeniu pracy – w przypadku płyty grzewczej urządzenie musi działać przez cały czas, w którym kawa ma pozostać ciepła.

blokada kapania

Urządzenia wyposażone w blokadę kapania uniemożliwiają zalanie, a co za tym idzie, uszkodzenie systemu grzewczego znajdującego się w płycie.

Dla kogo ekspres przelewowy?

Ten rodzaj urządzenia do parzenia kawy sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebnych jest kilka kaw na raz – dlatego jest to świetny wybór do biura. Zalety ekspresu przelewowego docenią także osoby, które piją kawę często i w dużych ilościach. Pamiętaj jednak, że wybór ekspresu przelewowego ogranicza do przyrządzenia jednego rodzaju kawy, którą ewentualnie uzupełnisz mlekiem. Z tego powodu zalecamy go przede wszystkim kawoszom ceniącym sobie prostotę – zarówno obsługi, jak i samego naparu.

Ekspres przelewowy do domu – nasze typy:

Ekspres przelewowy Bosch TKA 6A683

Ten prosty, elegancki model przygotuje kawę ze zmielonych wcześniej ziaren. Czytelny wyświetlacz pozwala wygodnie kontrolować temperaturę i czas parzenia. Funkcja automatycznego wyłączania gwarantuje Ci bezpieczeństwo oraz zmniejsza zużycie energii. Ekspres został również wyposażony w uchylne zamknięcie filtra, co umożliwia ustawienie go nawet pod nisko zawieszoną szafką kuchenną.

Ekspres przelewowy DeLonghi ICM 16710

Marka DeLonghi to ekspert w dziedzinie innowacyjnych sposobów przyrządzania kawy. Proponujemy ich minimalistyczny oraz łatwy w obsłudze ekspres z funkcją „aroma”. Umożliwia ona regulację prędkości parzenia oraz powolne filtrowanie, dzięki czemu uzyskasz napar o intensywnym smaku i aromacie. Płytka grzewcza umożliwia zachowanie temperatury kawy do 40 godzin po jej zaparzeniu, a dodatkowym zabezpieczeniem przed utratą ciepła jest dzbanek termiczny.  

Ekspres przelewowy CATLER CM 4010

Prezentowany model pozwala na przygotowanie ze zmielonej kawy 12 filiżanek za jednym razem. Funkcja podtrzymania temperatury gwarantuje, że napar pozostanie ciepły jeszcze przez jakiś czas po zaparzeniu. Timer sterowany elektronicznie umożliwia lepszą kontrolę nad procesem parzenia. Ekspres wyposażony został również w blokadę kapania i automatyczne wyłączanie, a jego obudowę wykonano ze stali nierdzewnej.

Ekspres przelewowy Bosch TKA 8631

Kolejny już ekspres marki Bosch w naszym zestawieniu również pozwala zaparzyć kawę ze zmielonych ziaren. Funkcja zapobiegania kapaniu ułatwia utrzymanie sprzętu czystości. Jest to szczególnie istotne ze względu na jasny kolor obudowy. Czujnik dopasowuje czas parzenia do ilości kawy, dlatego niezależnie od tego, ile filiżanek przygotowujesz, zawsze masz pewność doskonale zaparzonego naparu.

Ekspres przelewowy Russell Hobbs 22000-56 Chester

W odróżnieniu od opisanych wcześniej modeli, Russel Hobbs Chester to ekspres przelewowy z młynkiem. Możesz w nim więc przyrządzić kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Urządzenie pozwala również zaprogramować parzenie kawy w systemie 24godzinnym. Dzięki temu ustawisz ekspres tak, by włączał się razem z budzikiem. Obudzi Cię zapach świeżo zaparzonej kawy – czy rozpoczęcie dnia mogłoby być lepsze?

Ekspres ekspresem, ale co w nim parzyć?

Jak już wspomnieliśmy, na smak samego naparu wpływ ma również rodzaj użytych ziaren. Dla osób, które nie wiedzą, jaka kawa do ekspresu przelewowego będzie najlepsza, przygotowaliśmy krótką ściągę.

1. Pochodzenie ziarna

Preferujesz smaki raczej gorzkie? Wybieraj kawy pochodzące z Ameryki Południowej, bo to w nich można wyczuć nuty czekolady czy orzechów. Jeśli jednak wolisz bardziej kwaskowy posmak, kieruj się w stronę kontynentu afrykańskiego. W ziarnach z Etiopii czy Ghany wyraźniej czuć owoce cytrusowe.

2. Grubość mielenia

Ze względu na konieczność przesączenia się wody przez kawę, jej ziarna powinny być odpowiednio zmielone. Najlepiej sprawdzi się kawa o drobinach przypominających strukturą brązowy cukier.

3. Odpowiedni młynek

W sklepach bez żadnego problemu kupisz kawę już zmieloną. Jeśli preferujesz przechowywanie kawy w całych ziarnach, do parzenia niezbędny będzie także młynek. Na rynku znajdziesz dwa rodzaje młynków do kawy: tnące i mielące. Te pierwsze rozdrabniają kawę za pomocą ostrzy, drugie używają do tego kamiennych żarn. Lepszą, chociaż nieco droższą opcją, są młynki żarnowe, które pozwalają na kontrolę grubości mielenia.

Szukasz idealnego sprzętu do parzenia do kawy? Sprawdź nasze poradniki:

 

Jaki ekspres kapsułkowy zrobi z Ciebie baristę?

Kawa po włosku? Zrób ją sam! Jaki ekspres kolbowy wybrać?

Pyszna kawa w domowym zaciszu. Jak parzyć kawę w kawiarce?

 

 

Dodane: 2019-11-28