Może się wydawać, że wybór wyposażenia kuchennego nie przysparza większych problemów. Kiedy jednak nadchodzi czas zakupu okazuje się, że odpowiedź na pytanie „jakie garnki kupić” wcale nie jest taka prosta. O tym, jakie garnki wybrać decydują nie tylko nasze preferencje, ale również najczęściej przyrządzane potrawy czy rodzaj płyty grzewczej. W naszym poradniku podpowiadamy, które garnki i rondelki przydadzą się w Twoim domu.

jakie garnki kupić

Po prostu garnek?

Garnek jest uniwersalnym wyposażeniem, niezbędnym w każdej kuchni. Z jego pomocą przygotujesz półprodukty do klasycznej sałatki jarzynowej czy kilkudaniowego obiadu, ale z powodzeniem użyjesz go również do ugotowania pożywnego dania jednogarnkowego. Nie powinno więc dziwić, że producenci stale wzbogacają swoją ofertę tak, by lepiej dopasować sprzęt do potrzeb użytkowników. Jakie rodzaje garnków – i podobnych im sprzętów – dostępne są na rynku i co je różni?

Garnek i rondel

Chociaż tych nazw zdarza nam się stosować zamiennie, to oznaczają one inne akcesoria. Garnek i rondel nie różnią się pojemnością, a budową. Oba mogą być wyposażone w pokrywkę, jednak garnek ma dwa uchwyty, a rondel – pojedynczą rączkę. Dzięki temu garnka wygodnie użyjesz do gotowania większej ilości jedzenia, a z pomocą dwóch uszek łatwiej przeniesiesz go z miejsca na miejsce. Rondel będzie natomiast lepszy do przyrządzania sosów oraz innych dań, które podczas podgrzewania należy nieprzerwanie mieszać. Długi uchwyt gwarantuje stabilność oraz ochrania Cię przed poparzeniem gorącą cieczą. 

Szybkowar

Najważniejszą cechą tego rodzaju garnka jest jego szczelność – zapewnia ją dodatkowe zapięcie, którego tradycyjne garnki są zazwyczaj pozbawione. Po napełnieniu szybkowaru dokładnie go zamykamy, dzięki czemu ciśnienie wewnątrz bardzo szybko rośnie. W ten sposób skracamy czas przygotowywania posiłku nawet o 70%Szybkowar umożliwia przyrządzanie jedzenia w stałej temperaturze. Nadmiar pary wydostaje się ze środka przez zawór bezpieczeństwa znajdujący na pokrywce. Tam również znajdziesz termometr kontrolujący temperaturę wewnątrz szybkowaru.

Maszyna do gotowania

Urządzenie znane również pod nazwą Multicooker lub Thermomix samo rozdrobni, a następnie ugotuje lub usmaży posiłek. Te sprzęty kuchenne, poza możliwością obróbki termicznej, posiadają również funkcjonalności robotów kuchennych. Nowsze wersje urządzeń do gotowania zostały również zaprogramowane w sposób ułatwiający przygotowywanie jedzenia początkującym kucharzom. Wystarczy jedynie przygotować wcześniej produkty, a następnie postępować zgodnie z wyświetlanymi na ekranie instrukcjami.

Kuchenne urządzenia wielofunkcyjne:

Jakie garnki kupić? Najważniejsze różnice

Nawet najprostsze modele garnków różnią się między sobą tym, z czego zostały zrobione. Od tego zależy ich wytrzymałość oraz przeznaczenie. Poniżej przedstawiamy szybki przegląd materiałów, z których garnki mogą być wykonane.

Stal nierdzewna

Akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej spotykamy w domowych kuchniach najczęściej. Są to zarówno garnki o klasycznym zastosowaniu, jaki i modele przeznaczone do gotowania szparagów czy przyrządzania warzyw metodą parową. Ich zaletami są solidność i wytrzymałość – garnków ze stali nierdzewnej możemy używać przez długie lata. Należy jednak pamiętać, że najczęściej wykorzystywanym stopem jest stal chromowo-niklowa, dlatego tego rodzaju garnków nie zaleca się alergikom.

Jaki garnek ze stali nierdzewnej wybrać? Zwróć uwagę przede wszystkim na to, by miał on podwójne lub potrójne dno. Dzięki temu nawet długo gotowane potrawy nie będą przywierać do dna naczynia. Garnki ze stali nierdzewnej dobrze trzymają ciepło, a więc posiłek przechowywany w stalowym naczyniu nie ostygnie nawet dłuższy czas po jego przygotowaniu.

Aluminium

Alternatywą dla garnków ze stali nierdzewnej są te, które wykonane zostały z aluminium. Różni je przede wszystkim znacznie lepsze przewodnictwo ciepła. Oznacza to krótszy czas gotowania. Jeśli więc zamierzasz podgrzać wodę i zagotować w niej ryż lub kaszę, polecamy wybór garnka z aluminium, a obiad będzie gotowy szybciej. Garnki aluminiowe są też tańsze, dlatego to właśnie one są zazwyczaj pierwszym wyborem początkujących kucharzy.

Pamiętaj jednak, że aluminiowych garnków nie powinno się używać do gotowania kwaśnych potraw. W trakcie kontaktu z kwasem aluminium wydziela szkodliwe dla zdrowia substancje. Do gotowania bigosu czy kapuśniaku używaj innego rodzaju naczyń.

Polecane modele garnków z Neo24:

Żeliwo

Satysfakcjonującym wyborem dla bardziej zaawansowanych kucharzy będą garnki żeliwne. Nie należą one do najtańszych, jednak ze względu na wykorzystanie stopów węgla i żelaza, są wyjątkowo trwałe i odporne na uszkodzenia. Jest to więc inwestycja na długie lata. Garnki żeliwne nie wymagają specjalnej konserwacji, nie można ich jednak czyścić w zmywarce, a po umyciu należy pamiętać o natarciu olejem. Wadą naczyń żeliwnych dla niektórych użytkowników może być ich waga; do ich używania przyda się nieco więcej siły niż do garnków stalowych czy aluminiowych.

Garnki żeliwne nagrzewają się jeszcze dłużej od naczyń ze stali nierdzewnej, ale też są w stanie dłużej utrzymać ciepło. Warto zaznaczyć, że naczyń żeliwnych użyjesz nie tylko do gotowania na ogniu lub płycie, ale również wstawisz je do piekarnika.

Garnek emaliowany czy ceramiczny?

O tym, jak wybrany garnek będzie się sprawdzać, decyduje zarówno materiał, z którego został wykonany, jak i jego powłoka. Do najpopularniejszych należą:

powłoka emaliowa – jeszcze do niedawna najczęściej spotykana w domowych kuchniach; garnki emaliowane charakteryzują się bogatym wzornictwem. Niestety idzie za tym duża podatność na odpryskiwanie, a uszkodzona emalia nie nadaje się do kontaktu z żywnością. 

powłoka ceramiczna – nie wpływa na smak przygotowywanych potraw ani nie emituje szkodliwych składników. Ceramika jest jednak bardzo podatna na uszkodzenia, dlatego należy pamiętać o używaniu drewnianych lub silikonowych akcesoriów do mieszania.

powłoka teflonowa – wysokiej jakości teflon jest tworzywem bezpiecznym dla naszego zdrowia, pozwala też na ograniczenie ilości tłuszczu. Do mieszania składników w garnku z teflonową powłoką używaj zawsze drewnianych lub silikonowych szpatułek, ponieważ takie naczynia są wyjątkowo łatwo uszkodzić.

Pokrywka – potrzebna czy nie?

Pokrywę znajdziesz w zestawie z garnkiem, jednak możesz ją dokupić również oddzielnie. Dodatek w rozmiarze uniwersalnym zastosujesz zarówno do gotowania w garnku, jak i smażenia na patelni. Użycie przykrywki pozwala skrócić czas obróbki termicznej oraz ograniczyć stopień wyparowywania wody. Pokrywka będzie niezbędna podczas gotowania bulionu oraz duszenia gulaszu warzywnego.

jaki garnek wybrac

Konserwacja i przechowywanie – rób to z głową

Jeśli wiesz już, jakie garnki kupić – połowa drogi za Tobą. Nie można jednak zapominać o odpowiedniej konserwacji. Jak dbać o garnki, by służyły nam jak najdłużej?

1. Staraj się myć garnki tuż po ich użyciu. Pozwoli Ci to uniknąć szorowania zaschniętych resztek. Jeśli nie zdążyłeś wyczyścić garnka od razu, zalej go letnią wodą z płynem do mycia naczyń – gorąca może uszkodzić powierzchnię.

2. Nawet do poważniejszych zabrudzeń nie używaj drapaka. Musisz umyć przypalony garnek? Zalej go wodą z sodą oczyszczoną w proporcji 1 łyżka sody na litr wody. Jest to szczególnie ważne w przypadku garnków teflonowych i emaliowanych, ponieważ uszkodzenie powłoki uniemożliwią dalsze używanie garnka.

3. O ile przechowywanie garnków nie przysparza większych trudności, to miejsce na pokrywki nieco trudniej wygospodarować. Pomysłowym rozwiązaniem jest przymocowanie na wewnętrznej części drzwiczek podłużnych wieszaków na ręczniki w jednym bez problemu zmieścisz kilka pokrywek. Jeśli masz w szafce nieco więcej miejsca, pokrywki możesz poukładać w niewielkiej suszarce do naczyń.

jaki garnek do kuchni

Szukasz akcesoriów do wyposażenia kuchni? Sprawdź nasze poradniki:

Poradnik domowy: jaką patelnię wybrać?

Nowoczesna i wygodna kuchnia. Jaki czajnik elektryczny wybrać?

Dodane: 2019-10-09