Przygotuj dom na wiosnę – jak wyczyścić piekarnik?
Niezależnie od rodzaju kuchenki znajdującej się w naszej kuchni istotne jest, by w trakcie przygotowywania potraw była ona czysta. Dzięki temu unikniemy przykrego zapachu oraz powstawania trudnych plam. Wierzchnie zabrudzenia na płycie przeznaczonej do gotowania usuniemy stosunkowo łatwo. Wystarczy, że użyjemy do tego mleczka do czyszczenia lub innego preparatu, dostosowanego do rodzaju płyty grzewczej. Więcej zachodu wymaga czyszczenie piekarnika i starych, przypalonych plam zaschniętego tłuszczu. Dlatego w naszym poradniku zebraliśmy najważniejsze rady dotyczącego tego, jak czyścić piekarnik.
Przejdź do następnych akapitów:
Czym czyścić piekarnik – gotowe preparaty czy domowe mieszanki?
Na pozór odpowiedź wydaje się oczywista: żeby wyczyścić piekarnik, należy pójść do najbliższego sklepu AGD, kupić uniwersalny środek do piecyka i po prostu go użyć. Jeśli jednak chwilę dłużej się nad tym zastanowić, dojdziemy do wniosku, że dobrze byłoby przeanalizować skład. Dlaczego? W trakcie przyrządzania potraw w piekarniku, zwłaszcza w otwartych naczyniach, działa na nie gorące powietrze. Nawet podczas najbardziej skrupulatnego płukania istnieje ryzyko, że znajdujące się na ściankach urządzenia pozostałości środków chemicznych przenikną do jedzenia. Dlatego też dobrze jest poświęcić dłuższą chwilę na wybór nieszkodliwych dla zdrowia środków.
Środek ze sklepu? Czytaj etykiety
Rynek chemii dysponuje bogatą ofertą płynów i mleczek do usuwania plam z przypalonego tłuszczu. Wybierając najlepszy środek, możemy kierować się formułą, ceną, renomą producenta, kolorem opakowania lub innymi cechami, warto jednak również dokładnie przyjrzeć się temu, co umieszczono na etykiecie. Najbezpieczniejsze w razie kontaktu środka z żywnością będą płyny bazujące na sodzie oczyszczonej lub occie, o jak najmniej skomplikowanym składzie. Co robić, jeśli piekarnik wymaga intensywniejszego czyszczenia? Używając środków zawierających rozpuszczalniki, pamiętajmy o jak najdokładniejszym wypłukaniu czyszczonych nimi elementów. Z tego powodu nie powinniśmy czyścić przy ich użyciu ścianek i innych na stałe przytwierdzonych części.
Nasze propozycje gotowych środków czyszczących
Użyj tego, co masz już w domu
Preparaty przyrządzane w domu również będą zawierać chemię, jednak ich oddziaływanie na nasz organizm będzie mniej szkodliwe. Jak umyć piekarnik przy pomocy takich substancji? Po każdym użyciu przecieraj go roztworem octu i wody w proporcjach 1:1. Jeśli nie lubisz zapachu octu, dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń. Regularne usuwanie zabrudzeń może wydawać się mozolne, jednak w dłuższej perspektywie pozwoli zaoszczędzić czas podczas większego sprzątania kuchni. Na bardziej kłopotliwe zabrudzenia doświadczone gospodynie domowe polecają mieszankę octu i sody oczyszczonej - pół szklanki wody na ćwierć szklanki sody. Otrzymaną w ten sposób pastę nakładamy na zaschniętą plamę. Mieszankę należy pozostawić na blasze na pół godziny, a następnie usunąć przy pomocy dużej ilości wody i twardej szczotki lub szorstkiej części gąbki.
Czyszczenie piekarnika – od czego zacząć?
Krok pierwszy – schłodź go
Chcesz wyczyścić wnętrze urządzenia jak najszybciej od momentu powstania zabrudzenia? Przede wszystkim zadbaj o swoje bezpieczeństwo. Pamiętaj, żeby odczekać wystarczająco długo, by zdążył ostygnąć. Proces przyspieszysz, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Krok drugi – nie podwajaj pracy
Przygotowując się do mycia piekarnika, zadbaj o to, by nie trzeba było sprzątać podłogi, kiedy piekarnik zalśni już czystością. Dlatego rozłóż na podłodze stare gazety, na które będą spadać pozostałości po tłustych plamach. Po wszystkim wystarczy je zebrać i wyrzucić.
Krok trzeci – wyjmij ruchome elementy
Ruszty i blachy łatwiej będzie doczyścić, jeśli uprzednio je namoczysz. Wyciągnij je z urządzenia i zanurz w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. W czasie, kiedy one będą się moczyć, możesz zająć się ściankami piekarnika.
Jak umyć piekarnik wewnątrz?
Wybrany detergent nałóż na całą wewnętrzną powierzchnię piecyka za pomocą atomizera lub – jeśli ma formę pasty – szczoteczki do zębów, w zależności od jego gęstości. Im dokładniej naniesiesz środek, tym łatwiej pozbędziesz się tłustych zabrudzeń. Jeśli używasz gotowego produktu, dokładnie stosuj się do zaleceń podanych na opakowaniu. W przypadku domowej pasty z sody oczyszczonej wystarczy 15-20 minut. W tym czasie możesz dokładnie umyć wymoczone blaszki. Po upływie wskazanego czasu zacznij skrupulatnie szorować wnętrze piekarnika, skupiając się przede wszystkim na jego zakamarkach i wgłębieniach. Kiedy przestaniesz wyczuwać pod palcami zaschniętą i chropowatą powierzchnię, będzie to znaczyć, że najtrudniejsza praca już za Tobą. Pozostaje tylko spłukać detergenty dużą ilością wody.
Pamiętaj o wentylatorze!
Elementem, na którym także osadza się tłuszcz, jest wentylator. Jeśli do czyszczenia piekarnika używasz pasty, nie wkładaj jej do wiatraka, ponieważ ryzykujesz jego uszkodzenie. Do czyszczenia tej części najlepiej sprawdzi się roztwór wody i octu lub środek do grilla, który przystosowany jest do mycia sprzętów mających kontakt z żywnością.
Łatwy trick na najtrudniejsze plamy
Borykasz się z najbardziej kłopotliwą, zaschniętą spalenizną? Poradzisz sobie z nią przy pomocy niepozornej folii aluminiowej. Przykryj nią zabrudzoną powierzchnię, w ten sposób szybko zwiększysz temperaturę w miejscu przypalenia. Po jakimś czasie zwykłego używania piekarnika zaschnięty tłuszcz skruszy się i łatwo go usuniesz przy pomocy ścierki.
Czyszczenie piekarnika od środka
W trakcie codziennego używania kuchenki bardzo szybko brudzi się jej front – zewnętrzna szyba piekarnika, obudowa oraz pokrętła. Te elementy są też najbardziej widoczne, dlatego jeśli ważna jest dla Ciebie ogólna estetyka kuchni, pamiętaj o ich regularnym czyszczeniu.
Zawiasy
Tę część należy traktować niezwykle delikatnie. Uszkodzenie nawiasów może spowodować, że drzwiczki piekarnika nie będą ściśle przylegać do obudowy, a to uniemożliwi korzystanie z urządzenia. Przede wszystkim unikaj zamoczenia zawiasów, inaczej zaczną one rdzewieć. Do ich czyszczenia użyj wilgotnej ścierki lub miękkiej szczoteczki.
Pokrętła
Spotykany w nowszych modelach kuchenek panel dotykowy jest najłatwiejszy do utrzymania w czystości, wystarczą do tego preparat z alkoholem i sucha szmatka. Innym popularnym rodzajem pokręteł są przyciski. Umyjesz je dokładnie szczoteczką do zębów przy zastosowaniu środka czyszczącego tłuszcz. Pamiętaj, żeby do czyszczenia nie odkręcać gałek.
Front
Wykonywane są najczęściej ze szkła, dlatego nie czyść ich mleczkiem ani pastą. Zawarte w nich granulki mogą porysować gładką powierzchnię. Do umycia tej części wystarczy płyn do mycia szyb albo roztwór octu, które nie pozostawią smug na powierzchni frontów.
Piekarnik, który czyści się sam – jak to działa?
Coraz większą popularnością na rynku artykułów gospodarstwa domowego cieszą się, niebezpodstawnie, samoczyszczące się piekarniki.
Jak działają tego rodzaju urządzenia? Technologia Steam Clean (w produktach matki Samsung), EcoClean Direct (Bosch) czy EasyClean (Amica) łączy w sobie zazwyczaj dwa elementy: prostą do utrzymania w czystości emalię oraz działanie wysokiej temperatury. Osadzające się na ściankach zabrudzenia powstające w trakcie przygotowywania jedzenia, osadzające się na ściankach pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Temperatura wewnątrz piekarnika w szybkim tempie wzrasta do 500°C, a tłuste osady zmieniają się w popiół. Funkcja ta, nazywana „pyralizą”, przyspiesza proces czyszczenia. Dzięki niej wystarczy tylko przetrzeć szybę i zebrać ewentualne resztki z piecyka.
Piekarniki łatwe do utrzymania w czystości – nasze propozycje
Podsumowanie
Czyszczenie piekarnika nie jest przyjemną czynnością, ponieważ łączy się z używaniem szkodliwych dla skóry detergentów, a także wymaga dużo cierpliwości. Jak możesz sobie to ułatwić?
1. Pamiętaj o regularnym myciu piecyka, a zaoszczędzisz swój czas.
2. Nie kupuj specjalnych środków, jeśli masz w domu ocet i sodę oczyszczoną.
3. Jeśli jednak nie masz cierpliwości do mozolnego czyszczenia, wybierz kuchenkę samoczyszczącą.
Przeczytaj również inne artykuły o podobnej tematyce na naszym blogu:
• Jaki piekarnik wybrać? - Wszystko o piekarnikach
• Wygodna kuchnia. Jaki piekarnik wybrać? Podpowiadamy
• Funkcje piekarnika elektrycznego – poznaj je wszystkie!
• Sprzęt, w który warto inwestować. Poznaj markę Bosch – lidera domowych innowacji
• Kuchenka gazowa czy elektryczna? Podpowiadamy, jaką kuchenkę kupić.
• Pachnąca jesień w domu – jak suszyć grzyby?
• Czas na domowe wypieki i przetwory na zimę – co wykorzystać w kuchni?
• Jak urządzić kuchnię? Praktyczne wskazówki, jak zaprojektować kuchnię
Zaktualizowane: 2023-12-20